Klik hier om de actuele wachttijd in te zien voor het theorie-examen bij het CBR.
Waarop moet je letten bij het rijexamen?
Wat houdt een faalangst rijexamen in?
Een faalangst rijexamen is een speciaal type rijexamen dat is ontworpen voor mensen die last hebben van extreme angst of zenuwen tijdens het afleggen van een rijexamen. Het doel van het faalangst rijexamen is om een veilige en comfortabele omgeving te creëren waarin de kandidaat zich op zijn gemak kan voelen en optimaal kan presteren.
Tijdens het faalangst rijexamen krijgt de kandidaat extra tijd om zich voor te bereiden en wordt er meer aandacht besteed aan het geven van instructies. De examinator neemt de tijd om de kandidaat gerust te stellen en te bemoedigen, en de kandidaat kan op elk moment een pauze nemen als dat nodig is.
Het faalangst rijexamen begint met een kennismakingsgesprek met de examinator, waarin de kandidaat de gelegenheid krijgt om eventuele zorgen of angsten te bespreken. Vervolgens gaat het examen van start, waarbij de kandidaat wordt beoordeeld op alle aspecten van het autorijden, zoals het rijden in verschillende verkeerssituaties, het uitvoeren van bijzondere manoeuvres en het volgen van de verkeersregels.
Tijdens het faalangst rijexamen zal de examinator extra aandacht besteden aan het geven van feedback en positieve aanmoediging, om de kandidaat te helpen zich op zijn gemak te voelen en het beste uit zichzelf te halen. Ook zal de examinator de kandidaat op regelmatige basis informeren over de voortgang van het examen.
Als de kandidaat slaagt voor het faalangst rijexamen, ontvangt hij of zij hetzelfde rijbewijs als bij het reguliere rijexamen. Het enige verschil is dat het faalangst rijexamen de kandidaat de extra ondersteuning biedt die hij of zij nodig heeft om zijn of haar angsten en zenuwen te overwinnen en succesvol te zijn.
4 keer gezakt voor het praktijk examen? - B.N.O.R. Examen
Als je 4 keer binnen 5 jaar zakt voor je rijexamen, doe je daarna een speciaal examen. De examinator heeft dan meer tijd voor jou. En je krijgt meer persoonlijke begeleiding. Het speciale examen noemen we ‘nader onderzoek rijvaardigheid’. Je rijschool vraagt dit voor je aan bij het CBR.
Hoe gaat dit speciale examen?
Voor een nader onderzoek rijvaardigheid heb je in totaal 1 uur en 10 minuten de tijd. Daarvan is 35 minuten voor de examenrit. De overige tijd is voor de persoonlijke begeleiding. Natuurlijk moet je wel precies hetzelfde kunnen als mensen die een ‘gewoon’ rijexamen doen. En dit speciale examen verloopt in dezelfde volgorde als het gewone rijexamen.
Hoe vaak kan ik dit speciale examen doen?
Als je de eerste keer gezakt bent voor het nader onderzoek rijvaardigheid, leg je ook de volgende poging(en) af als nader onderzoek. Je kunt het nader onderzoek doen tot je geslaagd bent. Er is geen wettelijke limiet.
Als je na de tweede keer niet bent geslaagd voor het nader onderzoek rijvaardigheid, dan kan het CBR een onderzoek naar de geschiktheid vorderen.